Děti doma o prázdninách aneb co by nemělo chybět v žádném dětském pokoji

Doba čtení: 4 minuty

Dětské pokoje jsou pro děti nejen místem odpočinku, ale také prostředím, ve kterém se učí, hrají si a rozvíjejí své dovednosti. Zejména během prázdnin, kdy jsou děti doma déle než obvykle, je důležité, aby vybavení pokoje podporovalo jejich zájmy a aktuální potřeby. V tomto článku se podíváme na to, co by v dětském pokoji nejen v období prázdnin nemělo chybět, a jaký vliv může mít šikovně zařízený pokoj na rozvoj dětských dovedností. Zaměříme se především na klíčové prvky při vybavování pokoje, jako je nábytek, osvětlení, dekorace a v neposlední řadě také bezpečnost.

Prázdniny jsou pro děti jedno z nejoblíbenějších období v roce. Dva měsíce plné volna, relaxace a možností objevovat nové věci. Dětský pokoj by měl být místem, kde dítě rádo tráví svůj čas, má dostatek prostoru pro hry, učení i odpočinek.

Prostředí, ve kterém děti tráví čas, má také velký vliv na jejich celkový rozvoj. Dobře zařízený a vybavený pokoj může podpořit jejich zájem o učení, kreativitu a rozvoj dovedností. Dětský pokoj by měl vždy respektovat osobnost, povahu i zvyky jeho obyvatele. 

Klíčové prvky dětského pokoje

Děti potřebují prostor, ve kterém se mohou volně pohybovat, hrát si a trénovat své dovednosti. Nezbytnou výbavou je tak vhodný nábytek, který poskytuje dostatek úložného prostoru pro hračky a knihy, ideální místo pro odpočinek a vhodný stůl s pohodlnou židlí pro kreativní činnosti a učení. 

Základem je postel

Kvalitní postel je základním prvkem každého dětského pokoje. Při výběru vhodné postele je důležité dbát především na kvalitu materiálu, ze kterého je vyrobena. Neméně důležitý je také vzhled. Dnešní trh nabízí mnoho možností, od klasických postelí přes domečkové až po rozkládací. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli, základem kvalitního spánku je v první řadě matrace, která by měla být vybírána pečlivěji, než samotná postel. Děti potřebují dostatečný odpočinek a ničím nerušený spánek, aby měli dostatek energie pro další aktivity. Pro navození pocitu bezpečí a ještě kvalitnější spánek je dobré umístit postel tak, aby dítě spalo hlavou u zdi nebo v rohu místnosti.

Stůl a židle nejen na učení

Vhodný stůl a židle umožní dítěti pohodlně se usadit a pustit se nejen do kreativních činností, jako je malování, psaní, skládání puzzle nebo modelování. Výběr židle i pracovního stolu by se měl odvíjet od aktuálních potřeb a věku dítěte. Zatímco menším dětem postačí malý stolek, školákům by neměl chybět pracovní stůl, klasický či rostoucí, s dostatečně velkou pracovní plochou. Při výběru židle je vhodné volit takové, které mají nastavitelnou výšku, případně i hloubku sezení, aby nedocházelo ke špatnému návyku při sezení, které by si dítě neslo i do budoucna. Praktické je také využití prostoru kolem pracovního místa, například nástěnka na zdi nebo šuplíky pod stolem.

Úložné prostory na všechny poklady

Úložný prostor nám dětský pokoj pomůže nejen uspořádat a zorganizovat, ale také udržet pořádek a systém. Skříně, regály a bedny umožňují uložit hračky, knihy a další předměty, které by bránily volnému prostoru. Každá z věcí by měla mít v pokoji své místo a tam se uklízet. Tato místa by měla být přizpůsobena výšce dítěte, aby snadno dosáhlo na všechny své věci . Pokud je prostor malý, nejlépe poslouží multifunkční nábytek, jako například postel s úložným prostorem nebo nábytek na míru. Ideálním řešením jsou kvalitní a nadčasové kusy z přírodních materiálů, které s dítětem porostou.

Aby úklid bavil i ty nejmenší, pojízdné kontejnery, textilní pytle nebo kufříky, které zároveň plní i funkci dekorace, jsou skvělou a hravou variantou.

Dostatek přirozeného světla a osvětlení

Je známo, že přirozené denní světlo má pozitivní vliv na náladu a koncentraci dětí. Je-li to možné, pracovní stůl by měl být umístěn blízko okna tak, aby pravákům dopadalo světlo zleva a levákům naopak zprava.

Kromě přirozeného světla je důležité mít v dětském pokoji také dostatečné umělé osvětlení. Ideální variantou je vytvořit v prostoru tzv. osvětlovací zóny. Nejdůležitější osvětlovací zónou je hlavní světlo, které by mělo dostatečně osvětlit celou místnost tak, aby i děti hrající si na zemi dobře viděly na své hračky. Toto stropní světlo tvoří zároveň i celkový design pokoje. Druhou zónou je relaxační osvětlení. Takové světlo vytvoří v pokoji tu správnou atmosféru. Navíc najde využití i během uspávání dětí, které se bojí tmy, neboť vyzařuje poměrně málo světla. 

Stolní lampu na pracovním místě nebo čtecí lampičku u postele nejvíce děti ocení při čtení knih před spaním, psaní domácích úkolů ve večerních hodinách, malování nebo jiných aktivitách vyžadujících dostatek světla. 

Dekorace jako inspirace i vzdělávací prvek

Doplňky v dětském pokoji oživí prostor a doladí celkovou atmosféru, zároveň mohou být zdrojem inspirace a motivace pro děti. Vzorované povlečení, tapety na zeď, textilní teepee stan nebo měkký koberec, to vše dodá pokoji hravost a přidá na útulnosti. Máte doma malého vědátora? Zavěste na stěnu obrázky přírody, vesmíru, zvířat nebo jiné motivy, které dítě zajímají. Tabule nebo nátěry, na které lze psát a kreslit, podpoří dítě v jeho tvůrčím projevu.

Bezpečnost

Při zařizování dětského pokoje je důležité dbát především na bezpečnost a odolnost vybavení. Veškerý nábytek a dekorace, které mají ostré hrany a mohly by způsobit dítěti úraz,  by měl být opatřen speciálními ochrannými kryty. Nevhodné jsou také skříně s prosklenými plochami.

Při výběru hraček a dekorací pro nejmenší se vyhněte předmětům s malými součástkami, které by v případě spolknutí mohly být nebezpečné. V pokoji mladších dětí by se také nemělo zapomínat na zaslepení veškerých nevyužitých zásuvek speciální “zátkou”. 

Pokud teprve přemýšlíte jak dětský pokoj zařídit nebo chcete již stávající dětský pokoj proměnit ve studentský a nevíte si rady, naše designérka je tu pro vás. Využijte formuláře nezávazné poptávky, rádi s vámi probereme vaše představy o pokoji snů. 





Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě