Proměňte svou ložnici v dokonalou oázu spánku aneb jak vybrat tu správnou postel

Doba čtení: 5 minut

Interiérový design a výroba nábytku jsou klíčovými aspekty, které mohou zásadním způsobem ovlivnit atmosféru, komfort i styl našeho domova, a ložnice není výjimkou. Jednou z nejdůležitějších součástí ložnice je nejen postel, ale také noční stolek. V tomto článku se budeme věnovat otázkám spojeným s velikostí postele a typy nočních stolků.

Postel, ale která je ta správná?!

Postel je klíčovým kusem nábytku naší ložnice. Trávíme v ní podstatnou část dne, a to, jak kvalitní bude náš spánek, má navíc dopad na náš každodenní život. O to důležitější je vybrat si tu správnou. Pokud chcete ráno vstávat plni energie, vyhnout se bolavým zádům, ztuhlosti a nepříjemným pocitům při vstávání, neměli byste výběr lůžka podceňovat. Jak ale z té pestré škály možností vybrat tu pravou? Podívejme se na několik aspektů, které bychom při výběru postele měli zvážit.

Typ postele

První z aspektů, na který bychom se při výběru postele měli zaměřit, je typ. V nabídce obchodů jich existuje mnoho, liší se nejen designem, konstrukcí, ale i funkcionalitou. Mezi základní varianty patří:

1. Jednolůžková nebo válenda

Ideální postel do menších prostor nebo dětského pokoje. Obdobným typem stejných rozměrů je i válenda. Vzhledem k tomu, že její součástí je již všitá matrace, která se nedá vyměnit a přizpůsobit vašim potřebám, je tato varianta vhodná pouze na přechodné období nebo na místa, kde je přespání pouze občasné. Například na chatu nebo pokoje pro hosty.

2.  Manželská postel

Manželské postele jsou bezesporu nejrozšířenějším a také největším typem, který si lidé do svých ložnic volí. Tento typ je vhodný jak do prostorných ložnic, tak do adolescentských pokojů, kde svým uživatelům zaručí dostatek místa a pohodlí během spánku. 

3. Patrová postel

Typ postele, který je pro svůj úsporný design vyhledávaný především do dětských pokojů o více dětech, ložnic v rekreačních domech či chatách nebo pokojů pro hosty. 

4. Výklopná postel 

Skryté postele jsou ideálním řešením do bytů typu garsoniéra nebo studio. Lůžko je součástí skříně, které stačí složit, a z vaší ložnice se okamžitě stane obývací pokoj. Večer je pak stejně snadné postel znovu rozložit. 

Tento typ však najde uplatnění také v prostorném bytě. Pokud chcete mít jistotu, že vaše návštěva bude mít kde přespat, ale přesto nechcete prostor blokovat klasickou postelí, tato varianta je elegantním řešením.

Na velikosti záleží 

Ať už máte postel z lamina nebo masivu, mějte na paměti, že pokud nebude dostatečně prostorná jak na šířku, tak na délku, vaše rána nemusí být tak příjemná, jak byste si přáli. Volba závisí na vašich osobních preferencích a prostoru, který máte v ložnici k dispozici. Postel musí být dostatečně velká, abyste se v ní cítili pohodlně, ale zároveň vás neomezovala v pohybu a nebránila přístupu k oknu nebo dveřím.

Při výběru velikosti vždy myslete na to, že na délku potřebujete prostor nejen pro sebe, ale také váš polštář, a proto ke své výšce připočtěte ideálně 20-25 cm. Pokud měříte více než 185 cm, sáhněte po prodloužené délce.

Co se týká šířky postele, můžete se držet obecného doporučení, podle něhož by na jednu osobu mělo připadat alespoň 80 cm prostoru. Vždy však volte podle vašich potřeb a zvyků.

Zde jsou některé základní tipy, na které můžete při hledání narazit.

  • Jednolůžko: Obvykle 90-100 cm široké a 190-200 cm dlouhé, pro více pohodlí lze zvolit také lůžko 140×200 cm.
  • Manželská Lůžka (Queen Size): Běžně 150-160 cm široká a 200 cm dlouhá. 
  • King Size Lůžka: Lůžka široká 180-200 cm a 200 cm dlouhá. 

Kromě těchto standardních velikostí jsou dostupné také postele prodloužené délky až  do 240 cm.

Kvalita matrace a roštu

Po vybrání správné výšky a šířky postele přichází na řadu třetí důležitý krok – volba matrace a roštu. Různé matrace poskytují různou míru podpory, odpružení, komfortu a prodyšnosti, a proto je klíčové zvolit matraci, která odpovídá vašim individuálním potřebám. 

Na co se zaměřit:

1. Podklad matrace

Pro začátek je nutné zjistit, zda máte pod matrací pevnou desku, dřevěné latě nebo lamelové rošty. Pokud máte pod matrací pevnou desku nebo pevné latě, které drží svůj tvar, je vhodné sáhnout po pružinové matraci.

Naopak, podklady, díky kterým je matrace poddajnější, jako například lamelové rošty, jsou ideální pro pořízení pěnové matrace, které zároveň zajistí i delší životnost.

2. Tvar a váha těla

Pro optimální polohu páteře a rozložení tlaku na jednotlivé tělesné partie, by matrace i rošt měly odpovídat tvaru i váze těla spáče. Obecné pravidlo říká, že čím je tělo těžší, tím tužší by měly matrace a rošt být.

3. Zdravotní stav

 V případě, kdy je nutné brát v potaz také zdravotní stav uživatele, například pokud trpí problémy spojenými s pohybovým aparátem nebo alergiemi, je doporučeno vybírat matrace z vhodného materiálu. Mohou jimy být například matrace z paměťové pěny, latexu, kokosových vláken nebo bambusu. Tyto materiály mají antibakteriální, antialergické a termoregulační vlastnosti, což může přispět k celkovému pohodlí a zdraví spícího.

Výška postele

Stejně jako délka a šířka postele, i její výška může výrazně ovlivnit nejen pohodlí, ale také kvalitu vašeho spánku. Dle obecných doporučení by postel měla být tak vysoká, aby bylo snadné se do ní dostat a vylézt bez námahy. Ideální výška postele se však liší podle individuálních preferencí a tělesné konstituce spícího. Zatímco někteří lidé preferují spíše nižší postele, které jsou blíže k zemi, jiní dávají přednost vyšším pro větší komfort nejen při ranním vstáváním. Přesto je doporučená výška z hlediska víření prachu a chladu od podlahy alespoň 30 cm.  

Čelo jako designový prvek

V neposlední řadě nezapomínejte ani na čelo postele, které je neméně důležitou součástí. Volba vhodného čela má vliv nejen na pohodlí, ale může doplnit i celkový design ložnice a přispět k vytvoření příjemné atmosféry. Kromě toho slouží také jako ochrana vás a vašeho partnera před studenou stěnou. V případě, kdy je postel umístěna v prostoru, vytváří čelo postele jakousi optickou bariéru, díky které vytváří větší pocit bezpečí. 

Čela postelí mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně dřeva, kovu, látky, nebo kombinace těchto materiálů. Každý materiál přináší svůj jedinečný vzhled a texturu. Vyberte materiál, který bude ladit s celkovým stylem vaší ložnice.

S úložným prostorem, nebo bez?

V případě, že v domácnosti bojujete s nedostatkem místa, poohlédnout se můžete po posteli s úložným prostorem. Díky efektivnímu využití místa získáte v ložnici více prostoru pro další nezbytnosti. Nikdy však prostor pod postelí příliš nepřeplňujte, snížili byste tak matraci možnost správného odvětrávání a snížili její životnost. Mějte také na paměti, že pravidelným uklízením pod postelí se vyhnete hromadění prachu a roztočů, kteří by mohli proniknout do dolní části matrace. Tím nejen prodloužíte životnost matrace, ale zajistíte zdravější spánek pro sebe a vaše blízké.

Noční stolek jako stylový doplněk 

Jakmile máte vybranou postel, přichází řada na jejího nejlepšího přítele-noční stolek. Noční stolky jsou už mnohem více než jen praktické kusy nábytku, jsou také designovým prvkem, díky kterému získá vaše ložnice přidanou hodnotu. Na trhu existuje hned několik různých typů nočních stolků:

  • Samostatný noční stolek: Tradiční volba, kdy stolek stojí samostatně vedle postele a poskytuje místo pro vše potřebné. Obvykle mají dvě zásuvky nebo police, do kterých lze uložit například knihy, lampu, brýle před spaním a další.
  • Součástí čela postele: Tento designový prvek spojuje noční stolek s čelem postele a vytváří vzhledově jednotný, elegantní a funkční celek. Šetří podlahovou plochu a je ideální volbou do menších ložnic, jejichž prostor opticky nezmenšuje.
  • Nástěnné: Tyto takzvaně levitující stolky jsou připevněny na zeď, a stejně jako předchozí varianta, šetří ve vaší ložnici místo.
  • Se zabudovanou USB nabíječkou:  Pro ty, kteří chtějí mít elektroniku na dosahu ruky,  jsou stolky se zabudovanými USB nabíječkami skvělou volbou.
  • Noční Stolek s Zabudovaným Světlem: Pro milovníky čtení v posteli nebo pro ty, kteří večer preferují už pouze jemné osvětlení.

To, jaké noční stolky zvolíte, závisí jak na vašich očekávání a potřebách, tak i na stylu ložnice. Neměly by být příliš malé ani příliš vysoké, aby v poměru k posteli nenarušovaly vizuální provázanost celého pokoje. Pokud při výběru nábytku volíte raději klasické materiály, vsaďte na dřevo. Toužíte-li však po něčem méně tradičním, na trhu lze najít noční stolky vyrobené z kovu či skla.

Nábytek na míru vašim snům

Pokud byste raději nechali proměnu vaší ložnice odborníkům, neváhejte nás oslovit. Ať už máte konkrétní představu nebo zatím vůbec netušíte, jak by mohla vaše nová ložnice vypadat, náš tým zkušených designérů a řemeslníků vám rád pomůže naplánovat a vyrobit nábytek, který bude nejen praktický a esteticky působivý, ale také přetvoří vaši ložnici v harmonické místo.











Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě