Interiérové trendy roku 2024

Doba čtení: 3 minuty

Jakým směrem se ubírají trendy v tomto roce? Rok 2024 přináší do světa designu interiérů několik klíčových trendů, které spojují praktičnost, moderní technologie i estetiku. Důraz bude kladen také na pohodlí a souznění s přírodou, udržitelnost nebo recyklaci.

1. Udržitelnost

V otázce životního prostředí se klade stále větší důraz na udržitelný a ekologický design interiérů. Trend směřuje zejména k využívání recyklovaných materiálů, implementaci energeticky úsporného osvětlení a preferenci udržitelných variant nábytku. V tomto kontextu vyniká také koncept upcyklace, což zahrnuje transformaci starých předmětů a materiálů do nových, udržitelných forem s novým účelem.

2. Minimalismus

Minimalismus, zůstává jedním z nejoblíbenějších konceptů designu interiérů i v tomto roce. Letos se však k tomuto trendu přidává také účel. Každý prvek v domě má tak nejen své místo, ale i funkci. Místo zaplněných prostor se budeme soustředit na kvalitní materiály, precizní zpracování, osobitost a již výše zmíněnou udržitelnost. Minimalistické interiéry jsou v tomto roce především o odstranění zbytečného a zdůraznění esenciálního.

3. Chytrá domácnost 

Chytré domácnosti a moderní technologie hrají v interiérovém designu stále větší roli, umožňující automatizaci a personalizaci prostoru podle potřeb uživatele. Design interiérů bude i v tomto roce stále častěji zahrnovat integraci smart home systémů, které umožňují ovládat takřka celou domácnost pouze z jedné aplikace. Od chytrých osvětlení a termostatů po chytré spotřebiče a zabezpečovací systémy – vše je navrženo tak, aby zlepšilo efektivitu a zjednodušilo váš každodenní život v domácím prostředí. Tato zařízení navíc šetří nejen náš čas, ale také elektrické energie, a tedy i peníze.

4. Oblé tvary

Rovným liniím a ostrým hranám odzvonilo, v kurzu jsou letos oblé, jemné tvary, které do interiéru vnáší teplo a přidávají na útulnosti.

Zatímco ostré hrany mohou působit chladně a sterilně, zaoblené tvary přinášejí do místnosti příjemnou atmosféru, která láká k relaxaci a odpočinku. Tento designový prvek je zvláště vhodný pro obývací prostory a ložnice, kde se lidé chtějí cítit příjemně a uvolněně.

Další výhodou oblých tvarů je jejich schopnost flexibilně se přizpůsobovat různým prostorám a potřebám uživatelů. Zaoblené křivky lze najít u různých typů nábytku, jako jsou pohovky, křesla, stoly nebo i osvětlení. 

Koupelna s pohledem na vanu.

5. Flexibilní prostory

Flexibilní prostory nabízejí prostor pro kreativitu a individualitu v designu interiérů. Uživatelé mají možnost si vytvářet prostředí přesně podle svých představ a potřeb, ať už jde o pracovní prostředí, relaxační zónu nebo prostor pro společenské setkávání. Flexibilní prostory často spojují různé části domu, jako jsou kuchyně, jídelny a obývací pokoje. Tento přístup podporuje pocit pohodlí a sounáležitosti s prostředím, ve kterém žijeme a vytváří dojem většího prostoru. 

Klíčovou roli v flexibilních prostorech hraje také modulární nábytek a inteligentní úložné systémy. Ty umožňují jednoduchou úpravu prostoru podle potřeby a poskytují praktická řešení pro organizaci a ukládání věcí.

Rok 2024 přináší do světa designu interiérů inspirativní směry a trendy, které odrážejí proměnlivé potřeby moderních domácností. Udržitelnost se stává klíčovým faktorem ve volbě materiálů a designových konceptů, což podporuje ekologický přístup k zařizování domova. Minimalismus s účelem zdůrazňuje kvalitu nad kvantitou a udržitelnost nad spotřebou.

Oblé tvary přinášejí do interiéru jemnost a harmonii, zatímco flexibilní prostory nabízejí možnost přizpůsobit si domov podle aktuálních potřeb a preferencí. Tyto trendy nejenže odrážejí aktuální stav společnosti, ale také podporují tvůrčí vyjádření a individualitu.



Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě