Plánujete novou kuchyni? Podívejte se na nejnovější kuchyňské trendy tohoto roku

Doba čtení: 5 minut

Zvažujete rekonstrukci kuchyně nebo jste se rozhodli pro zcela novou? Přinášíme vám přehled nejžhavějších trendů v kuchyňském designu pro rok 2024, které byste rozhodně neměli přehlédnout.

1. Udržitelnost a přírodní materiály

Vědomí o ekologické stopě vede mnoho domácností k volbě udržitelných materiálů. Přírodní materiály jako dřevo, přírodní kámen, recyklované materiály nebo doplňky z keramiky a lnu jsou stále populárnější pro jejich nízký dopad na životní prostředí a dlouhou životnost. Kuchyňské pracovní desky z recyklovaného skla nebo kompozitní materiály s přírodními vlákny nabízejí jak estetické, tak ekologické řešení. 

Jídelní stůl s kuchyňskou linkou a designovými schody

2. Inteligentní technologie

Inteligentní kuchyňské technologie se neustále vyvíjejí. Chytré lednice, které monitorují čerstvost potravin a pomáhají s plánováním jídel, integrované systémy pro správu odpadů, které efektivně recyklují a kompostují kuchyňský odpad nebo hlasově ovládaní kuchyňští asistenti jsou dnes již standardem. Rozšiřuje se také používání hlasově ovládaných asistentů a automatizovaných systémů, které zjednodušují vaření a správu domácnosti.

Tip: Před nákupem chytrých kuchyňských zařízení si ujasněte, které funkce jsou pro vás skutečně užitečné. Zvažte zavedení systému domácí automatizace, který umožní všechna zařízení propojit a ovládat je centrálně, například přes smartphone nebo hlasového asistenta.

3. Multifunkční prostory

S rostoucím trendem práce z domova a měnící se dynamikou rodinného života se kuchyně stává více než jen místem pro vaření. Multifunkční design, který spojuje pracovní a odpočinkové zóny, je stále populárnější. Spojení kuchyňské a obývací části poskytuje rodině možnost být v neustálém kontaktu. Rozkládací stoly, pohyblivé kuchyňské ostrůvky a kompaktní řešení pro skladování jsou ideální variantou i pro menší prostory.

4. Minimalistický design

Čisté linie a jednoduchá barevná schémata jsou současným trendem v designu kuchyní. Efektivita a jednoduchost dominují, s použitím skrytých úložných prostor a vestavěných spotřebičů, které jsou vždy po ruce, avšak nejsou na očích a kuchyně tak působí čistě a organizovaně.

V kurzu jsou také snadno omyvatelné materiály, které nevyžadují pravidelné ošetření a jednoduché povrchy bez zbytečných ozdob, s integrovanými úchytkami nebo dokonce zcela bez nich.

5. Barvy a textury

Barvy hrají klíčovou roli v celkové atmosféře kuchyně. V roce 2024 dominují zemité tóny, které evokují pocit klidu a spojení s přírodou. Dalším barevným trendem jsou monochromatické kuchyně. Vyberte jednu barvu pro zdi, čela skříněk i linku.

Textury jako hrubé dřevo, matný kov a přírodní kámen vnáší do prostoru teplo, zatímco vysoce lesklé a reflexní povrchy přidávají moderní vzhled. 

6. Osobitost a unikátnost

Aktuálním trendem jsou také kuchyňské prvky, které odrážejí osobní styl a preference uživatelů.           Custom-made skříně, unikátní rukojeti, originální způsoby osvětlení nebo odvážné vzory dlaždic dodávají prostoru charakter a působí výjimečně. Osobitost vaší kuchyně můžete podtrhnout také výběrem neobvyklých doplňků nebo barevných akcentů.

7. Osvětlení

Klíčovým prvkem pro funkčnost i atmosféru kuchyně je správné osvětlení. Vrstvené osvětlení kombinuje různé typy světel pro každou situaci. Silnější světlo nad pracovní plochy pro vaření, jemnější světlo pro jídelní část a ambientní osvětlení pro večerní atmosféru. Moderní LED systémy umožňují snadno měnit intenzitu a barvu světla, což může ovlivnit celkový dojem z prostoru.

8. Funkční dekorace

Dekorace v kuchyni se stávají více než jen estetickým prvkem a jsou navrženy tak, aby sloužily i praktickému účelu. Police na koření, závěsné systémy pro ukládání hrnců a pánví nebo bylinkové zahrádky integrované do kuchyňských ostrůvků jsou nejen stylové, ale především praktické.

Tento přehled trendů pro rok 2024 ukazuje, že kuchyně se neustále vyvíjejí a adaptují, aby vyhovovaly rostoucím požadavkům na udržitelnost, technologii a osobní styl. Moderní kuchyně se stávají nejen místem pro vaření, ale i centrem domova, kde se snoubí funkčnost s estetikou a touhou žít v harmonii s technologií a přírodou.

Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě