Proč využít služeb interiérového designéra

Doba čtení: 10 minut

Když se pustíte do rekonstrukce nemovitosti, záhy se určitě setkáte s pojmem interiérový design. Co to je, proč byste mu měli věnovat pozornost, proč k rekonstrukci přizvat interiérového designéra a co od spolupráce čekat? Na všechny tyto otázky si odpovíme v článku.

Interiérový design se zabývá vytvářením a navrhováním prostorů v interiéru budov. Jeho název odkazuje k tomu, že má na svědomí estetickou a uměleckou stránku interiéru, ale jeho důležitou úlohou je i funkčnost, praktičnost a pohodlí pro uživatele daného interiéru. Interiérový design je významným prvkem architektury a může mít výrazný vliv na to, jak se lidé v prostoru cítí a jak se v něm pohybují.

Interiérový design kromě obytných domů a bytů využijete i v kancelářských prostorách, restauracích, hotelích nebo veřejných budovách.

rekonstrukce domu – výroba nábytku – syma living

Rekonstrukce vily v Osnici podle návrhu Ing. arch Veroniky Jilčíkové

S čím vám interiérový design pomůže

Důvodů, proč nepodcenit interiérový design při rekonstrukci bytu nebo domu, je několik:

  1. Zlepšuje funkčnost prostoru

Interiérový design se zabývá rozložením nábytku, osvětlením, barvami a dalšími prvky, které mají vliv na to, jak se v prostoru pohybujete. Dobrý interiérový design může zlepšit funkčnost prostoru a usnadní nám každodenní činnosti.

  1. Vylepšuje estetiku prostoru

Interiérový design vytváří prostory esteticky příjemné pro oči, ať už pomocí barev, textur, vzorů, světla nebo dalších prvků.

  1. Zvyšuje hodnotu nemovitosti

Pokud se rozhodnete prodat nebo pronajmout svoji nemovitosti, kvalitně navržený interiér může pomoci zvýšit její hodnotu.

  1. Zlepšuje náladu a zdraví

Interiérový design má vliv na to, jak se v prostoru cítíte, zlepšuje vaši náladu a zdraví. Velký vliv má uspořádání jednotlivých prvků, jejich tvary, barvy a osvětlení.

  1. Dodává prostoru na osobitosti

Interiérový design umožňuje přizpůsobit si prostor podle vašich konkrétních potřeb a vkusu.

rekonstrukce domu – výroba nábytku – syma living

Rekonstrukce vily v Osnici podle návrhu Ing. arch Veroniky Jilčíkové

Kdo je interiérový designér/ka

Interiérový designér či designérka vytváří a navrhuje prostory v interiéru budov, aby byly funkční, esteticky příjemné, pohodlné pro všechny uživatele a odpovídaly jejich potřebám a přání.

Bytový designér se zaměřuje specificky na bytové prostory, zatímco interiérový designér se může specializovat i na komerční prostory.

Pro vykonávání profese interiérového designéra není potřeba žádné specifické vzdělání, proto jsou mezi designéry velké rozdíly. Někteří se této profesi věnují po absolvování krátkodobého kurzu, jiní vystudovali obor design interiéru na střední nebo vysoké škole a většina designérů, se kterými spolupracuje SYMA Living, má vystudovanou dokonce architekturu.

Pokud chcete, aby vám designér „jen“ navrhl a vybral nábytek a dekorace v jednotlivých místnostech, nemusíte na jeho vzdělání hledět a záleží spíše, jak se trefí do vašeho vkusu. Zpravidla ale designér pracuje s celým interiérem, nezřídka mění jeho dispozice nebo zadává stavební úpravy či úpravy rozvodů. V takovém případě si ověřte, jestli pro takové zásahy má potřebnou kvalifikaci a dostatek zkušeností.

rekonstrukce domu – výroba nábytku – syma living

Rekonstrunce rodinného domu v Dubeči podle návrhu Ing. Arch. Markéty Ulmové

Jak pracuje bytový designér/ka

Designér se nejprve seznámí s vašimi potřebami a posoudí stávající stav prostoru. Poté navrhne koncept, který zahrnuje rozložení jednotlivých místností, rozložení nábytku, barvy, textury, osvětlení, umístění dekorací a další prvky interiéru. Designér musí zohlednit jak estetické hledisko, tak i funkčnost prostoru, například požadavky na úložné prostory nebo ergonomické požadavky na pracovní prostředí jednotlivých členů domácnosti.

V další fázi designér spolupracuje s řemeslníky a dodavateli a zajišťuje správnou realizaci projektu. Může vám také pomoci s nákupem nábytku, dekorací a dalších prvků, aby vše bylo k dispozici ve správném pořadí a ladilo spolu.

Na závěr dohlédne, že jsou splněny všechny vaše požadavky a přání, a ujistí se, že jste spokojeni s konečným výsledkem.

rekonstrukce domu – výroba nábytku – syma living

Rekonstrunce rodinného domu v Dubeči podle návrhu Ing. Arch. Markéty Ulmové

Důvody, proč využít služeb interiérového designéra

  1. Profesionální pohled

Interiérový designér má zkušenosti s navrhováním a uspořádáním prostorů, takže dokáže vidět potenciál vašeho domova a navrhnout nejlepší řešení. Má odborné znalosti o materiálech, barvách, texturách a osvětlení a umí vytvořit profesionálně vypadající a optimálně využitý prostor.

  1. Úspora času a energie

Navrhování interiéru může být časově náročné. Interiérový designér vám pomůže ušetřit čas a energii tím, že se postará o výběr vhodných materiálů, nábytku a dekorací a koordinuje celý proces od začátku do konce.

Při větších projektech vám designér může ušetřit i peníze, protože díky svým kontaktům sežene vhodné řemeslníky za rozumnou cenu, dokáže zařídit slevu na materiály a hlavně ví, do čeho se vyplatí investovat a co naopak budou vyhozené peníze. Navíc se nestane, že byste si v obchodě nadšeně koupili novou skříň nebo křeslo a doma zjistili, že se vám do pokoje nevejde nebo vlastně příliš nehodí.

  1. Optimální rozložení

Interiérový designér dokáže navrhnout optimální rozložení nábytku, aby byl prostor plně využitý a maximalizovala se jeho funkčnost.

  1. Vysoká kvalita

Designér pracuje s profesionálními řemeslníky a dodavateli, aby zajistil vysokou kvalitu práce a projekt byl dokončený včas v rámci stanoveného rozpočtu.

  1. Přizpůsobení vaší osobě

Designér spolu s vámi vytváří prostor, který odpovídá vašim potřebám a přáním a odráží vaši osobnost a styl. To znamená, že výsledný prostor bude naprosto jedinečný a plně přizpůsobený právě vám.

rekonstrukce bytu - výroba nábytku

Rekonstrukce bytu v Karlíně podle návrhu architektky Evy Schilhart Faberové

 

Jak vybrat interiérového designéra

Výběr designéra ke spolupráci je důležitým rozhodnutím, které ovlivní celkovou kvalitu a výsledky vašeho projektu a tím i vaši spokojenost. Co byste měli při výběru interiérového designéra zvážit?

  1. Zkušenosti a portfolio

Ověřte si zkušenosti a portfolio vašeho potenciálního designéra. Najděte recenze a reference od jeho dřívějších klientů a zkontrolujte jeho pracovní zkušenosti v oboru.

  1. Specializace a styl

Interiéroví designéři se zpravidla specializují na různé oblasti, například bytové nebo komerční prostory, a každý má svůj rukopis. Ujasněte si své potřeby a zvolte designéra, který se věnuje rekonstrukci bytových prostor a jehož styl se vám líbí.

  1. Komunikace a spolupráce

Dobrá komunikace je pro úspěšnou spolupráci s interiérovým designérem klíčová. Při výběru designéra sledujte i jeho styl komunikace, zda naslouchá vašim názorům a požadavkům a jestli si lidsky sednete.

  1. Ceník a rozpočet

Zkontrolujte ceník služeb, abyste měli jistotu, že se vejdete do svého rozpočtu. Na začátku jasně řekněte svému designérovi svá očekávání ohledně celkových nákladů a zda vám může nabídnout určitou flexibilitu.

  1. Znalosti trendů

Interiérový design se neustále vyvíjí a mění, proto je důležité, aby váš designér měl znalosti aktuálních trendů a byl schopný vytvořit moderní a funkční interiér. Zároveň by ale neměl trendům podléhat, vždy by na prvním místě měla zůstat funkčnost a vaše osobní stylové preference.

  1. Dostupnost

Designér musí mít volné kapacity v době, kdy se do rekonstrukce chcete pustit. Ujasněte si navzájem své časové možnosti a případná omezení, aby se rekonstrukce zbytečně neprotahovala.

Rekonstrunce rodinného domu v Praze podle návrhu architektky Veroniky Jilčíkové

Rekonstrunce rodinného domu v Praze podle návrhu architektky Veroniky Jilčíkové

Co si ujasnit na začátku spolupráce

Na začátku spolupráce položte interiérovému designérovi několik klíčových otázek, abyste si byli jisti, že máte jasnou představu o průběhu projektu a co od něj čekat.

  • Jaký je jeho proces práce a jaký bude průběh projektu?

Zeptejte se na celkový plán prací, abyste přesně věděli, jak dlouho bude projekt trvat, jak se budou řešit jednotlivé etapy a co se kdy očekává od vás. Jak máte byt nebo dům nachystat před rekonstrukcí? Jaké věci tam můžou zůstat? Můžete tam během rekonstrukce bydlet, případně na jakou nezbytnou dobu se máte vystěhovat? Kdy bude potřeba vaše součinnost?

  • Jaká je jeho zkušenost s projekty podobného typu?

Zjistěte, jaké podobné projekty už má za sebou a jak by přistoupil k řešení vašich specifických požadavků. Zkontrolujte reference a recenze od jeho dřívějších klientů, abyste získali lepší představu o jeho práci a spokojenosti jeho klientů.

  • Jaká je cena jeho služeb a jaké budou celkové náklady?

Ujistěte se, že víte, kolik vás služby designéra budou stát a jaké budou celkové náklady na rekonstrukci. Zeptejte se, kdy a jakým způsobem si bude designér své služby účtovat. Zajímejte se i o to, jak budou vypořádány případné změny v rozpočtu nebo plánu projektu a jak se budou řešit nejasnosti.

  • Jak bude probíhat komunikace a jaké jsou možnosti úprav?

Ověřte si, jak spolu budete komunikovat během projektu a jaké jsou možnosti průběžných nebo dodatečných úprav, abyste měli možnost v případě potřeby ještě ovlivňovat výsledek.

Rekonstrunce rodinného domu v Praze podle návrhu architektky Veroniky Jilčíkové

Rekonstrunce rodinného domu v Praze podle návrhu architektky Veroniky Jilčíkové

 

Ať už máte jasnou představu o tom, jak by měl váš vysněný domov vypadat, nebo zatím vůbec netušíte, interiéroví návrháři a architekti vám navrhnou interiér na míru, přesně tak, aby se vám dobře bydlelo. 

Na našem webu můžete také zavítat do naší nové sekce ,,Naši Architekti“, kde najdete ty, s nimiž rádi a často spolupracujeme. Spolupráci navazujeme s naprostými profesionály architektonických oborů. Nezaleknou se žádného interiéru, poradí si i s atypickým prostorem nebo nevšedními požadavky.

Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě