Rekonstrukce bytu nebo domu: Co všechno obnáší návrh a realizace interiéru

Doba čtení: 10 minut

Chystáte se rekonstruovat byt nebo dům? Připravte se, že to bude vzrušující, ale dost náročný projekt. V tomto článku jsme dali dohromady základního průvodce, co všechno vás během návrhu a realizace nového interiéru čeká, jaké možnosti máte k dispozici a na co si dát pozor, aby se z vaší domácnosti stal prostor, který plně odpovídá vašim představám a kde vám dobře bydlí.

Do rekonstrukce bydlení se lidé pouštějí v nejrůznějších životních situacích:

Nákup nového domu nebo bytu

Když si koupíte nové bydlení, budete si ho pravděpodobně chtít přizpůsobit svým preferencím a potřebám. Rekonstrukce může zahrnovat úpravu rozložení místností, modernizaci koupelny a kuchyně nebo celkovou změnu vzhledu interiéru a pořízení kompletně nového vybavení.

Starší interiér

V každé domácnosti může být po určité době nutná určitá renovace. V paneláku nahradíte umakartové jádro zděným, dvacet let starou a poškrábanou kuchyňskou linku vyměníte za novou se zabudovanými spotřebiči a lépe přístupnými úložnými prostory a do obýváku si budete chtít pořídit modernější a vzdušnější nábytek… Nejde jen o, aby vaše bydlení vypadalo moderně, chcete především zlepšit jeho funkčnost.

Rekonstrukce může také zvýšit hodnotu nemovitosti před jejím prodejem, ale tady buďte opatrní, abyste do nového vzhledu příliš nepromítali osobní vkus, který se nemusí shodovat se vkusem kupujících, takže by se po koupi pustili do druhého kola úprav.

Příchod nového člena rodiny nebo odstěhování dětí do vlastního

Když se rodina rozrůstá, bude potřeba pro nového člena vytvořit vlastní prostor. Rekonstrukce může zahrnovat přestavbu a rozšíření místností, vybudování dalších ložnic nebo dětského pokoje. Podobně když děti opouštějí hnízdo, můžete si chtít interiér přizpůsobit svým potřebám a z uvolněného dětského pokoje udělat třeba pracovnu nebo ložnici pro hosty.

Vylepšení prostoru pro práci nebo studium

V dnešní době, kdy stále více lidí pracuje z domu, je důležité mít vhodné pracovní prostředí. Můžete si chtít vytvořit vlastní samostatnou pracovnu nebo alespoň pracovní či studijní kout, který bude podporovat vaši produktivitu a pohodlí.

Zvýšení energetické účinnosti

Vzhledem k rostoucím cenám energií a zvětšujícímu se povědomí o životním prostředí se mnoho lidí rozhoduje pro rekonstrukci s důrazem na energetickou účinnost. To může zahrnovat izolaci, výměnu oken a dveří, instalaci solárních panelů nebo modernizaci systémů vytápění a chlazení.

Osobní styl a vkus

Pravděpodobně nebudete mít celý život stejný styl a vkus. S tím, jak se mění vaše životní potřeby a nároky, ale i jak se vyvíjejí trendy v bydlení, budete svůj domov pravděpodobně několikrát předělávat. Obecně půjde spíše o estetické změny, jako je změna barev, materiálů, nábytku a dekorací, které pomáhají vytvořit příjemné a na míru šité prostředí.

Dalším faktorem, který má na renovaci domácnosti vliv, je vaše finanční situace. Když poprvé začnete bydlet ve vlastním, je možné, že nebudete mít dost peněz na to, abyste si nechali navrhnout a realizovat interiér na míru. Spíše využijete nábytek, který už máte nebo který levně sežene od přátel či známých, případně koupíte v nábytkářských řetězcích. Teprve časem ho budete měnit za kvalitnější, který přesně odpovídá vašemu vkusu a potřebám a u něhož nemusíte dělat kompromisy.

rekonstrukce domu – výroba nábytku – syma living

Co vás čeká při rekonstrukci interiéru

1. Plánování a návrh

Než se pustíte do fyzického přestavování, je důležité mít jasnou představu o tom, jak chcete, aby váš domov vypadal. Zamyslete se nad potřebami, preferencemi a životním stylem všech členů rodiny. Kdy kdo vstává? Co kdy doma dělá? Pět lidí, kteří vstávají ve stejnou dobu a spěchají do školy či práce, už ocení dvě koupelny.

Jak trávíte čas? Díváte se hodně na filmy? Pak v obývacím pokoji zavěsíte na stěnu velkou obrazovku a proti ní pohodlný gauč. Lyžujete, jezdíte na kole, hrajete golf nebo tenis? Potřebujete dostatek úložných prostor na veškeré sportovní vybavení. Jsou míchaná vajíčka nebo těstoviny to jediné, co umíte uvařit? Pak je zbytečné mít velkou kuchyni se spoustou místa na hrnce a suroviny.

Zvažte, jaké změny chcete provést v jednotlivých místnostech, a přemýšlejte také o průtazích mezi jednotlivými oblastmi. Pravděpodobně si sami neumíte představit všechny možnosti, které by s vaším interiérem šly provést. Vyplatí se proto věnovat nějaký čas prohlížení časopisů o bydlení a internetu nebo si najmout profesionálního interiérového designéra, který vám pomůže přetvořit vaše představy do konkrétních plánů.

Tip: O důvodech, proč ke spolupráci přizvat bytového designéra, jsme napsali celý článek.

Dejte dohromady, co všechno chcete měnit, jaké materiály budete muset nakoupit, koho přizvat ke spolupráci a v jakém pořadí budou práce probíhat:

  • Změna dispozic a další stavební úpravy
  • Elektrické rozvody a osvětlení
  • Voda a topení
  • Podlahy
  • Okna a dveře
  • Vymalování stěn
  • Nová koupelna nebo kuchyně
  • Nový nábytek a dekorace

2. Finanční rozpočet a časový plán

Rekonstrukce může být nákladnou záležitostí, proto je důležité vytvořit si rozpočet a zvážit, kolik jste za ni ochotni utratit. Ujasněte si své priority a rozhodněte, na které oblasti se chcete zaměřit. Nezapomeňte zahrnout náklady na materiály, pracovní sílu a případné nepředvídané výdaje. Důkladné plánování vám pomůže minimalizovat překvapení a udržet výdaje pod kontrolou.

Kromě financí dejte dohromady i časovou náročnost celé rekonstrukce. S tím vám pomůžou jednotliví odborníci, kteří vědí, jak dlouho která činnost potrvá a v jakém pořadí se budou dělat. Myslete i na to, že spoustu věcí a materiálů možná budete muset objednávat a čekat, až dorazí. Protože práce mají určitou nutnou posloupnost, může se kvůli jednomu zdržení posunout vše ostatní.

3. Právní záležitosti a povolení

Před zahájením jakékoli stavební činnosti se ujistěte, že splňuje veškeré právní požadavky a máte případná povolení. Na nové elektrické rozvody povolení nepotřebujete, na zásah do nosných příček a změnu dispozic bytu už ale ano. Některé změny podléhají přímo stavebnímu povolení, na některé stačí ohlášení. V každém případě se pro jistotu informujte na stavebním úřadě o příslušných stavebních předpisech a postupech, které musíte dodržet.

4. Výběr materiálů

Při rekonstrukci bytu je důležité vybrat správné materiály, které odpovídají vašemu vkusu, životnímu stylu a potřebám. Prozkoumejte možnosti, které jsou k dispozici na trhu, a dbejte na kvalitu, trvanlivost a estetický vzhled materiálů. Pokud si nejste jisti, jaké materiály zvolit, poraďte se s odborníky. Většinu otázek by vám měl být schopný zodpovědět už interiérový designér.

5. Výběr vhodných odborníků a dodavatelů

S předchozím bodem souvisí i výběr dodavatelů. Zvažte, které práce budou vyžadovat profesionální pomoc. Obecně platí, že čím víc si toho uděláte sami, tím bude rekonstrukce levnější. Neměli byste ale šetřit na úkor snížené kvality. Malování stěn může být zábava pro celou rodinu, kterou si užijí i děti, ale instalatérské práce se bez dostatečné zkušenosti můžou docela vymknout z ruky.

Zároveň počítejte s tím, že nákladem je váš čas. Celková rekonstrukce může trvat v řádu několika týdnů a když ji celou svěříte odborníkům, ušetříte kromě času i spoustu nervů.

Koho tedy k rekonstrukci přizvat?

  • Interiérový designér nebo architekt: Pokud máte zájem o profesionální návrh nebo konzultaci ohledně úprav interiéru, obraťte se na interiérového designéra nebo architekta. Vymyslí celý koncept nového interiéru a díky zkušenostem může přijít na řešení, které by vás vůbec nenapadlo. Pomůže vám s výběrem materiálů, barev, nábytku i dekorací a zpravidla spolupracuje s ověřenými dodavateli, takže vám ušetří čas s jejich vybíráním.
  • Stavební firma je zodpovědná za širší stavební práce jako demolice, úpravy rozložení místností a instalace a opravy stavebních konstrukcí, například zdí a podlah.
  • Elektrikář řeší elektrické práce, včetně instalace a oprav elektrických rozvodů, osvětlení, zásuvek, přepínačů a dalších zařízení.
  • Instalatér se zabývá vodovodními a topenářskými pracemi. Postará se o instalaci a opravy vodovodních a kanalizačních systémů, koupelnového vybavení, sprchových koutů, van a topení.
  • Sádrokartonář se specializuje na instalaci sádrokartonových příček, stropů a obkladů.
  • Natěrač se postará o malířské práce včetně přípravy povrchů, malování stěn, stropů, dveří a oken.
  • Truhlář může vytvořit a instalovat kuchyňské linky, vestavěné skříně, poličky, dveře, schody a další dřevěné prvky.
  • Koupelnoví specialisté: Pokud plánujete rekonstrukci koupelny, můžete potřebovat specializované dodavatele na dlaždice, sanitární vybavení a osvětlení koupelny.

6. Kontrola a dohled

Během procesu rekonstrukce je důležité udržovat pravidelnou komunikaci s jednotlivými dodavateli a průběžně kontrolovat pokrok práce. U větších rekonstrukcí už se vyplatí najmout stavební dozor.

Zároveň mějte na paměti, že se mohou objevit nepředvídané situace, které bude potřeba rychle řešit. Během projektu buďte otevření a pružní vůči případným změnám a návrhům, ale zároveň se ujistěte, že se práce pohybuje v souladu s vašimi představami a rozpočtem.

hledame truhlare

hledame truhlare

Na co si při rekonstrukci interiéru dát pozor

Buďte raději připraveni na možné komplikace a dejte si pozor na několik klíčových věcí, které je dobré si ohlídat.

1. Nejasné plánování

Nedostatečné plánování může vést k neefektivním a nekonzistentním pracím. Promyslete si předem každý krok a mějte jasnou představu, jak by měl vypadat výsledný interiér. Kvalitní návrh a detailní plán pomohou minimalizovat překvapení a zmírní riziko chyb.

2. Nerealistický rozpočet

Nepřesné odhadnutí finančních nákladů je při rekonstrukci častou chybou. Před jejím zahájením pečlivě zvažte všechny náklady, včetně materiálů, práce a případných nepředvídaných výdajů. Mějte na paměti, že se náklady mohou zvýšit, a počítejte s rezervou pro případ nouze.

3. Nesprávný výběr dodavatelů a řemeslníků

Spolupráce s nekompetentními nebo nezkušenými dodavateli a řemeslníky může vést k problémům během rekonstrukce. Dbejte na to, abyste si vybrali spolehlivé a renomované profesionály s dobrými referencemi.

4. Skryté strukturální problémy

Při rekonstrukci se mohou objevit skryté problémy jako hniloba dřeva, problémy s elektrickými rozvody, trhliny ve zdech apod. Buďte připraveni na podobná překvapení a mějte rezervu v rozpočtu i časovém plánu pro jejich opravu.

5. Zpoždění dodavatelů

Zpoždění jsou běžnou součástí stavebních projektů. Je vhodné mít realistické očekávání ohledně termínů a zohlednit možnost časových prodlev. Komunikujte průběžně s jednotlivými odborníky, abyste měli přehled o aktuálním stavu prací.

6. Špatná komunikace a nedostatečná dohled

Průběžná komunikace s dodavateli a týmem odborníků je klíčová. Ujistěte se, že všichni mají jasnou představu o vašich požadavcích a očekáváních. Pravidelně kontrolujte stav prací a neváhejte vyjádřit své připomínky nebo obavy.

7. Nedostatečná ochrana před špínou a poškozením

Během rekonstrukce může být váš byt nebo dům a vybavení v něm vystaveno špíně, prachu a různým poškození. Pokud to jde, co nejvíc vybavení odstěhujte na dobu rekonstrukce pryč. Pokud si např. některý nábytek chcete nechat a nemáte ho kam dát, dbejte na to, aby byl dostatečně ochráněn krycími plachtami nebo fóliemi. Všechny věci ideálně zabalte do krabic, zajistěte proti rozbití a celé opět pokryjte plachtami. Řemeslníci by vám měli sami říct, co bude potřeba dát pryč a jaký prostor budou kde potřebovat.

Bydlení během rekonstrukce

Možnost bydlet v bytě během rekonstrukce závisí na rozsahu prací a na vašich osobních preferencích. Podle čeho se rozhodovat?

Rozsah rekonstrukce

Pokud se jedná o menší rekonstrukci, například malování, výměna podlahy nebo drobné úpravy, je možné zůstat v bytě. Tyto práce obvykle netrvají příliš dlouho, nezpůsobují velký nepořádek a vy i nábytek se podle potřeby můžete přesouvat mezi jednotlivými místnostmi.

Totéž platí, pokud plánujete rekonstruovat pouze některé místnosti. Zároveň ale myslete na to, že byste měli mít většinu času přístup na záchod a k tekoucí vodě. U rekonstrukce koupelny proto může být výhodnější poslat minimálně děti na nezbytnou dobu třeba k prarodičům.

Nepohodlí a hluk

Rekonstrukce bude pravděpodobně hlučná, prašná a bude vás celkově rušit. Pokud se rozhodnete v bytě zůstat, budete muset vydržet hluk od bourání, pohyb pracovníků, vypnutí elektřiny nebo vody apod.

Stejně jako u předchozího bodu platí, že pro děti je lepší, aby během rekonstrukce doma nebyly. Podobně pokud vy pracujete z domu, najměte si na dobu rekonstrukce kancelář nebo místo v coworku, abyste měli klid na práci.

Bezpečnost a hygiena

Myslete na dostatečnou bezpečnost a hygienu pro vás i vaši rodinu během rekonstrukce. Pracovní prostor musí být dobře oddělený od obytných prostor a zároveň zajistěte potřebná bezpečnostní opatření, abyste minimalizovali riziko úrazů nebo poškození.

Délka rekonstrukce

Pokud se jedná o rozsáhlou rekonstrukci, která potrvá několik týdnů nebo měsíců, bude nejspíš výhodnější se dočasně odstěhovat. Budete v klidu a pohodlí, zatímco se pracuje na rekonstrukci, a minimalizujete stres spojený s provozem na stavbě.

Kam se na dobu rekonstrukce odstěhovat? Pro začátek se poptejte mezi rodinou a známými, jestli někdo nemá dočasně volný prostor. Myslete ale na to, abyste bydleli v rozumné vzdálenosti od vašeho bytu a mohli dohlížet na průběh rekonstrukce.

Pokud přes známé nic neseženete, pro jednotlivce nebo pár může postačovat i hotelový pokoj, kam si převezete potřeby nutné pro každodenní fungování. Pro rodinu už bude výhodnější najmout si náhradní bydlení, například přes platformu Airbnb, kde při delším pronájmu můžete získat značné slevy.

S rozhodnutím by vám opět měli pomoct řemeslníci, kteří mají lepší představu, jestli a jak bude byt během rekonstrukce obyvatelný.

***

Ať už plánujete rekonstrukci jakéhokoliv rozsahu, doporučujeme udělat si předem důkladný průzkum a oslovit aspoň na úvod odborníky, kteří vám poradí, co je reálné, na co si dát pozor a jak by bylo vhodné postupovat, aby rekonstrukce probíhala hladce a předešli jste možným problémům, které by vás do budoucna mohly stát spoustu času a nervů při jejich napravování.

Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.

Kontakt

Kontaktní údaje
info@symaliving.cz +420 241 404 574
Sociální sítě
Facebook Instagram YouTube
Informace o společnosti
SYMA Production s.r.o.
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130
Modřická 910/71, 664 48 Moravany
Pobočka Praha
Za Stodolou 94, 251 01
Modletice u Prahy
Zobrazit na mapě
Pobočka Brno
Modřická 910/71, 664 48
Moravany u Brna
Zobrazit na mapě